Piet Hagen

Piet Hagen (1942) was journalist bij het dagblad Trouw, docent en directeur van de School voor Journalistiek in Utrecht, hoofdredacteur van De Journalist en medewerker van NRC Handelsblad. Vanaf 1982 publiceert hij non-fictieboeken. Bij De Arbeiderspers verschenen van hem: Journalisten in Nederland, een persgeschiedenis in portretten (200en Politicus uit hartstocht. Biografie van Pieter Jelles Troelstra(2010), die werd genomineerd voor de Libris Geschiedenis prijs en bekroond met de driejaarlijkse Joast Halbertsmapriis van de Provincie Friesland.

In 2018 verscheen een geschiedenis van de koloniale oorlogen in Indonesië van 1510 tot 1975. Het is een relaas van vijf eeuwen vreemde overheersing door Portugese, Spaanse, Nederlandse, Engelse, Franse en Japanse kolonisatoren onder het motto van Jan Pieterszoon Coen: ‘Geen handel zonder oorlog’. De titel van het boek is Koloniale oorlogen in Indonesië en kwam op de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs 2018.

De pers over Journalisten in Nederland:
• Onderhoudend en goed gedocumenteerd (Joost van der Vaart NRC Handelsblad)
• […] besef van stijl en historie; Hagen heeft ze allebei (Jan Blokker in de Volkskrant)
• Piet Hagen heeft een schitterend boek geschreven (Geert Mak De Journalist)

Over Politicus uit harstocht:
• Een gedegen en evenwichtige biografie (Elsbeth Etty in NRC Handelsblad)
• Zo raak en kernachtig als de titel, zo imposant is het boek dat erachter schuilgaat (Frank van Vree Leeuwarder Courant)
• Afgewogen portret van een hoogst gecompliceerde figuur (Ronald Havenaar in Vrij Nederland) En de pers over Koloniale oorlogen in Indonesië:
•Een schitterend vormgegeven, kloek maar zeer leesbaar boek. Vanaf nu zou aan eenieder die zich wil mengen in het debat over onze koloniale geschiedenis gevraagd moeten worden: ‘Ja, maar heb je Piet Hagen wel gelezen?’ (Jury Libris Geschiedenis Prijs)

Foto: Hans Kouwenhoven