Johannes van Dam

Johannes van Dam (1946-2013) werd als kind al aangetrokken door alles wat eetbaar is.

Pas na omzwervingen als medicijnen- en psychologiestudent (1965/66), barman, bottelaar, inpakker, bedrijfsleider in een bioscoop, boekverkoper, leerling-redacteur, redactiesecretaris, en drie jaar hoog in de Pyreneeën teruggetrokken als wijnplukker, vertaler en kluizenaar, wist hij zijn verliefdheid op het onderwerp waar hij al zijn ervaring en belangstelling in kwijt kon, tot zijn broodwinning te maken: de gastronomie. Zeven jaar exploiteerde hij De Kookboekhandel in Amsterdam en ontwikkelde zich verder in de journalistiek tot het soort specialist dat de Engelsen Food writer noemen.

Johannes Van Dam bezat een uitgebreide, gespecialiseerde gastronomische bibliotheek (± 60.000 titels), met een soortgelijke collectie ondergebracht in de ‘Stichting Gastronomische Bibliotheek’, waarvan hij medeoprichter en voorzitter was.
Hij was jarenlang vast medewerker van Het Parool en Elsevier, schreef enige tijd voor De Morgen en publiceerde ook elders over gastronomische onderwerpen. Zijn restaurantrecensies werden gevreten, geroemd en ook gevreesd.

Zijn mooiste stukken werden in 1988 verzameld in de bundel Alles Warm. Daarna volgden onder andere Alles moet op (1992), De Tafel van Tien (1997) en Eten is een Ambacht (2000). In 1998 verscheen de eerste editie van Lekker Amsterdam, een gids voor de fijnste gastronomische geneugten van Amsterdam. Daarnaast verschenen van zijn hand nog Brunch! en De 25 restaurants van Johannes van Dam.
Eind 2005 verscheen een omnibus van zijn voorgaande bundels onder de titel Dedikkevandam dat binnen een halfjaar tot 5 drukken van totaal 85 000 exemplaren bracht. In 2006 verscheen een aanvulling op Dedikkevandam, het boekje De kleine Johannes.

In 2011 werden honderden culinaire lezersvragen van de Parool-lezers gebundeld in Beste Johannes.

Eind oktober 2012 verscheen de geheel herziene en sterk uitgebreide editie van Dedikkevandam.

Op 18 september 2013 is Johannes van Dam overleden.

© Foto: Yamandú Roos