Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde bij Nijgh & Van Ditmar drie dichtbundels: In menigten (2003), Underperformer (2005, Gedichtendagprijs, nominatie Paul Snoek Poëzieprijs, Jo Peters Poëzieprijs en J.C. Bloem-poëzieprijs) en Gospels en psalmen.

In 2007 verscheen Harmens’ eerste roman, Kleine doorschijnende man. In 2009 verscheen een door Harmens samengestelde bloemlezing van dichters die debuteerden in de afgelopen tien jaar, getiteld: Ik ben een bijl.

Vooral in de bundel Underperformer speelt de Engelse taal een belangrijke rol. Dat heeft niets met hip doen te maken. Harmens is sinds 1999 werkzaam voor het Nederlands-Britse communicatiebureau Citigate First Financial in Amsterdam. Eerst als uitzendkracht. Later als Director. In toenemende mate convergeert hij zijn literaire werk en zijn werk in het bedrijfsleven, bijvoorbeeld als dagvoorzitter, als interviewer of als corporate poet.

Erik Jan schreef samen met Robert Jan Stips de liedjes voor de in 2010 verschenen documentaire-musical De leugen van regisseur Robert Oey, over de motieven achter het drama rond de van leugens beschuldigde Ayaan Hirsi Ali.

Hij was in 2002 de eerste nationale Poetry Slam-kampioen van Nederland. Filmer Wilco Bello maakte in 2003 een film over de dichters Eus, Sven Ariaans, Sieger M. Geertsma en Erik Jan Harmens, getiteld Slammers, een co-productie van Selfmade Films en NPS, die in première ging op het Filmfestival in Utrecht en later te zien was in het TV-programma ‘Het uur van de wolf’.

Harmens schreef vier jaar lang poëzierecensies voor Trouw, De Groene Amsterdammer, tijdschrift Awater en Het Parool. Hij interviewde dichters voor het VPRO radioprogramma De Avonden op Radio 6, samen met Wim Brands. Met Sven Ariaans en Rick de Leeuw is hij jurylid bij de ‘Poëzieslag’ in café Festina Lente in Amsterdam, iedere derde maandagavond van de maand.

Erik Jan Harmens werd op 10 juli 1970 geboren in Harderwijk en groeide op in Alphen aan den Rijn. Hij studeerde in Amsterdam en woont nu in Landsmeer. Op dit moment werkt Erik Jan aan zijn tweede roman en aan een CD met Nederlandstalige liedjes.

Erik Jan Harmens op Twitter

Erik Jan Harmens op Facebook

Erik Jan Harmens op Linkedin

Erik Jan Harmens op YouTube

© Foto: Herman van Bostelen